În ultima perioadă tot mai multe cupluri doresc să aibă copii însă acest lucru nu iese întotdeauna cum ar fi de dorit. După analize și costuri îndelungate, după strădanii de luni sau ani de zile, primesc un diagnostic dezamăgitor, și anume acela de infertilitate din cauză necunoscută.
Pentru a reuși să gestioneze un stimul, psihicul nostru are nevoie să poată încadra acel stimul într-un concept. De exemplu, dacă se pune un diagnostic de gastrită, psihicul înțelege care este problema pe care să o abordeze și începe să se gândească la soluții pentru a accepta, a înțelege și a trata această afecțiune.
În cazul unui diagnostic imposibil de încadrat într-o categorie medicală psihicul nu are repere și devine confuz. Confuzia poate crea stări de furie, deznădejde, anxietate sau negare. În acest caz este nevoie de ajutor specializat pentru a înțelege care sunt cauzele psihosomatice ale imposibilității de a avea copii și pentru a reduce tensiunile intra-psihice care crează stări de confuzie.
O abordare holistică
Acest diagnostic de infertilitate din cauză necunoscută se situează la limita dintre mai multe specializări, dintre care genetica, medicina și psihologia.
Infertilitatea psihologică reprezintă cumulul de factori psihosomatici care susțin psiho-fiziologic incapacitatea de procreere. De multe ori există o incompatibilitate genetică a celor doi adulți care face imposibilă procreerea. Pe de altă parte infertilitatea psihologică poate fi susținută și de factori psihologici neconstienti care au nevoie de psihoterapie pentru a putea fi recunoscuți și abordați conștient pentru tratarea infertilității.
Deși există multe tratamente pentru infertilitate care au succes, acest demers are neapărată nevoie de susținere psihologică. Majoritatea clinicilor de fertilizare in vitro din străînătate oferă și servicii psihologice viitorilor părinți, pentru a face procesul mai ușor de gestionat. În România această abordare interdisciplinară este mai rar întâlnită, însă există o conștientizare tot mai mare a importanței psihoterapiei în domeniul infertilității și fertilizării în vitro.
Articol scris de Roxana Pană – Psiholog clinician, psihoterapeut, psihosex-terapeut – www.clinicaeros.ro